Як вберегтися від шахрайських схем в період дії воєнного стану

10.05.2022

В окремих регіонах, звільнених від окупантів, українці повертаються до своїх домівок, намагаючись відновити колишнє життя. Разом з цим повертаються схеми шахрайств, які були найпоширенішими до війни. Йдеться про продаж відсутніх товарів у інтернеті. Під маскою продавців шахраї начебто «продають» товари, на які зараз є великий попит і яких не вистачає на полицях магазинів.

Шахраї можуть створювати фейкові інтернет-магазини або розміщувати відповідні оголошення на платформі онлайн-оголошень. Аферисти переконують здійснити передоплату за товар, а потім зникають. Також шахраї можуть надсилати фішингові посилання для сплати. Після того як людина переходить за фішинговим посиланням та здійснює оплату, шахраї дізнаються секретні банківські реквізити та привласнюють гроші на рахунках покупців. Схеми не нові, але, на жаль, дієві.

Щоб купувати онлайн безпечно, дотримуйтеся простих правил:

  • купуйте та сплачуйте лише на перевірених сайтах, надавайте перевагу післяоплаті;
  • не переходьте у месенджери, якщо купуєте на платформі онлайн-оголошень, обговорюйте деталі угоди тільки в чаті цієї платформи;
  • перевіряйте правильність назви необхідного сайту (адреси справжнього та шахрайського сайту можуть бути майже однакові, за винятком одного чи декількох символів)
  • використовуйте віртуальну картку, щоб уникнути розголошення реквізитів основної картки в інтернеті;
  • завжди тримайте в секреті: PIN-код, тризначний код на звороті картки (СVC2-код), строк її дії, SMS-код від банку, код 3D Secure, код наданий мобільним оператором.

Про випадки ймовірного шахрайства повідомляйте Кіберполіцію за адресою: callcenter@cyberpolice.gov.ua

#НБУ_фінансова_оборона

Ми використовуємо файли cookie для оптимізації нашого веб-сайту і підвищення якості досвіду користувача. Продовжуючи переглядати сайт, ви погоджуєтеся з правилами обробки персональних даних.