Як не потрапити на гачок шахраїв, які вигадують нові сценарії та схеми

03.06.2022

Українці на звільнених від окупантів територіях починають повертатися до власних домівок. Шахраї, на жаль, «не лишаються осторонь» і намагаються «заробити» гроші в нових реаліях.

ДСНС повідомляє про нову схему шахрайства «Послуги платного розмінування». Зловмисники ходять по хатах на Київщині та представляються піротехніками ДСНС. Аферисти пропонують за гроші провести обстеження помешкань на наявність вибухонебезпечних предметів, а також надають послуги платного розмінування.

Як не потрапити на гачок шахраїв?

Не впускайте до своїх домівок таких осіб та не платіть їм гроші. Повідомляйте про такі випадки на номер 102! Усі роботи з розмінування працівниками ДСНС виконуються безкоштовно згідно з планом і з дотриманням черги!

Також телефонні шахраї вигадують нові сценарії телефонних обманів. Командування морської піхоти повідомляє про нову шахрайську схему. Сценарій шахрайства «Визволення з полону за гроші».

Мішенню шахраїв стають рідні та близькі військовослужбовців. Зловмисники телефонують родичам захисників із прихованих номерів та пропонують за грошову винагороду посприяти визволенню з полону військовослужбовця. Також шахраї намагаються, нібито з метою уточнення, дізнатися особисті дані українських захисників.

Як вберегтися від зловмисників?

Представники Командування морської піхоти або інших органів військового управління чи державних установ не збирають коштів. Питання звільнення військовополонених перебувають у виключній компетенції органів державної влади. Жодного збору коштів із членів сімей та близьких не відбувається. Пам’ятайте, що шахрай може назватися не лише працівником ДСНС, Командування морської піхоти або інших органів військового управління, шахрай може назватися будь-ким: працівником банку, працівником НБУ, Пенсійного фонду, Фіскальної служби; працівником поліції, комунальних служб, мобільного оператора; покупцем вашого товару. І цей перелік не вичерпний.

Будьте обачними, завжди перевіряйте інформацію в офіційних джерелах відповідних організацій та державних установ.

Повідомляйте про випадки Кіберполіцію (callcenter@cyberpolice.gov.ua), яка знайде шахраїв та відправить куди треба.

Більше інформації про шахрайські схеми у період воєнного стану в Україні читайте на спеціальному порталі Національного банку України за посиланням.

#НБУ_фінансова_оборона

Ми використовуємо файли cookie для оптимізації нашого веб-сайту і підвищення якості досвіду користувача. Продовжуючи переглядати сайт, ви погоджуєтеся з правилами обробки персональних даних.